Llacuna d’Aculeo

Xile

DATES: 2011-2019  |  SATÈL·LIT: SENTINEL 2  |  CATEGORIA: SEQUERES I EXPLOTACIÓ DELS RECURSOS HÍDRICS

La llacuna d’Aculeo era una destinació per al turisme nacional de Xile fins que, des de fa ben poc, va començar a desaparèixer del mapa. El 2011 la llacuna tenia 12 km2 i arribava fins als 6 metres de profunditat. El maig del 2018, i per primera vegada en més de dos mil anys, la llacuna es va assecar completament.

Malgrat que els darrers deu anys han estat més secs del que és habitual, els científics situen la causa de la desaparició de la llacuna exclusivament en l’explotació dels recursos hídrics de la zona i asseguren que el consum d’aigua ha augmentat de forma exponencial durant els darrers deu anys. La utilització de l’aigua per al cultiu d’alvocat i per a l’abastament de la ciutat de Paine serien l’origen de l’augment del consum d’aquest recurs.

En menys de deu anys, el paisatge del lloc ha canviat per complet, i ha passat de ser un indret humit i de vegetació frondosa a un erm sec que no serveix ni per al cultiu ni per a la pastura. Arran d’un canvi de polítiques en la gestió de l’aigua i, sobretot, gràcies a les pluges de la primavera del 2020, la llacuna està començant tímidament a aflorar.

A través de les imatges de satèl·lit podem observar el ràpid assecament de la llacuna des de setembre del 2011 fins al març del 2020.

Llacuna d’Aculeo el 18 de febrer de 2017 (esquerra) i 9 de novembre de 2020 (dreta). Combinació de bandes en color natural (4-3-2). CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.

Des de la primavera del 2020 i fins a finals del mateix any, l’indret ha experimentat una tímida recuperació gràcies a l’augment de les precipitacions durant aquest període i a la millora en la gestió dels recursos hídrics.

Explora aquesta història a través d'EO Browser.

Edusat explora aquests fenòmens des de l’espai i posa a l’abast una guia didàctica per entendre els efectes del canvi ambiental global a l’aula.