Catalunya, Espanya
DATES: 20-23 DE GENER DE 2020 | SATÈL·LIT: SENTINEL 1 | CATEGORIA: INUNDACIONS
El temporal Gloria va tenir lloc entre els dies 20 i 23 de gener de 2020 a la península Ibèrica i la Catalunya Nord amb pluges molt intenses al litoral mediterrani i nevades importants a l’Aragó.
Va causar múltiples destrosses i incidències a bona part del territori i, fins i tot, va ocasionar tretze víctimes mortals. Aquesta borrasca va ser peculiar perquè va incrementar les precipitacions i va ocasionar un temporal de llevant. Això va comportar un increment del cabal del riu que es va sumar a l’impacte de les llevantades al litoral, afectant les zones properes als rius i tots els municipis del litoral.
Per analitzar aquest fenomen a través de les imatges de satèl·lit utilitzarem les dades del satèl·lit Sentinel-1 del programa Copernicus. Aquest satèl·lit porta incorporat un radar que permet la captura de dades independentment de les condicions atmosfèriques i encara que sigui de nit. Gràcies a aquest radar, es van poder capturar imatges en el mateix moment que tenia lloc el temporal.
El temporal va tenir especial afectació al delta de l’Ebre, on les onades van superar els 14 metres d’alçada i l’aigua del mar va arribar a penetrar fins a tres quilòmetres endins, negant fins a tres mil hectàrees de camps d’arròs.
A la imatge procedent del satèl·lit Sentinel-1 s’observa en tons blaus els cossos d’aigua i, en tons verds i marrons, la terra. Les aigües es mostren en un color blau clar si estan mogudes, i en colors foscos, si estan en calma. Per això hi ha diferència de tonalitats entre ambdues imatges.
Inundació del Delta de l’Ebre durantel temporal Glòria el 15 de gener (esquerra) i 21 de gener (dreta) de 2020. Imatge del satèl·lit Sentinel 1. CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.
La comparació d’aquestes imatges mostra l’abans i el després del temporal Glòria i s’observa com, efectivament, el delta ha quedat parcialment inundat. Hem de pensar que durant el temporal el delta va rebre aigua procedent del riu, de la precipitació i del temporal de llevant. No es diferencien les aigües dolces de les salades, per això és impossible distingir en la imatge l’aigua procedent del mar de la que ve del desbordament del riu.
A la desembocadura de la Tordera es van inundar 807 hectàrees. Van quedar afectats els municipis de Blanes, Tordera, Malgrat de Mar i Palafolls.
A més del delta de l’Ebre, aquest temporal va fer que diversos rius es desbordessin, com és el cas del Ter. Durant els dies que va durar el temporal es van haver de desallotjar diversos habitatges i els ciutadans del baix Ter van haver de quedar-se confinats.
Inundació a les planes de l’Alt i el Baix Empordà durant del temporal Glòria el 17 de gener (esquerra) i 22 de gener (dreta) de 2020. Imatge del satèl·lit Sentinel 1. CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.
Les imatges del radar que duu incorporat el satèl·lit Sentinel-1 també van permetre visualitzar les inundacions de les planes de l’Alt Empordà, a la zona de Roses. També s’observen els efectes de la borrasca a la desembocadura del Ter al Baix Empordà.
El Servei de SIG i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona forma part de la Copernicus Academy una xarxa d’universitats, centres d’investigació i organitzacions amb l’objectiu d’intercanviar coneixements i experiències sobre el programa Copernicus d’observació de la Terra.
CC BY-NC-ND | Imatges de satèl·lit: CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser | Avís legal i protecció de dades