Catalunya, Espanya
Les causes de la ignició situen l’origen del foc al femer de gallinassa d’una granja situada al mateix municipi. La fermentació dels fems genera una autocombustió que, en condicions de temperatures altes, pot ocasionar un incendi. En canvi, les causes de la seva propagació tenen més a veure amb raons climàtiques i amb el model territorial.
D’una banda, les Terres de l’Ebre és un territori que ha perdut població de manera continuada durant les darreres dècades. Aquest fenomen, també conegut com a èxode rural, ha propiciat l’abandonament de camps de conreu que tradicionalment actuaven com a tallafocs. El creixement espontani de vegetació als camps abandonats ha estat el responsable de l’increment de la massa forestal que, en l’actualitat, forma un bosc continu al territori.
De l’altra, el període de sequera estival del clima mediterrani i les altes temperatures en el mateix període creen un escenari idoni per a l’activació i la propagació dels incendis forestals. En el cas de la Ribera d’Ebre, el vent càlid i sec van fer que el foc iniciat al femer es propagués ràpidament i esdevingués potencialment perillós.
Ribera d’Ebre el 25 de juny (equerra) i 30 de juny (dreta) de 2019. Combinació de bandes en color natural (4-3-2). CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.
El Servei de SIG i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona forma part de la Copernicus Academy una xarxa d’universitats, centres d’investigació i organitzacions amb l’objectiu d’intercanviar coneixements i experiències sobre el programa Copernicus d’observació de la Terra.
CC BY-NC-ND | Imatges de satèl·lit: CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser | Avís legal i protecció de dades