San Jos茅 de Chiquitos

Bol铆via

DATES: AGOST DEL 2015-NOVEMBRE DEL 2019 聽|聽 SAT脠L路LIT: SENTINEL 2 聽|聽 CATEGORIA: TALA DE BOSCOS

La tala de boscos en selves o sabanes tropicals 茅s una de les principals causes de destrucci贸 dels h脿bitats naturals a les selves tropicals i, sovint, 茅s fruit d鈥檃ctivitats il路legals. Els sat猫l路lits s贸n una bona eina per detectar i quantificar la tala de boscos als llocs m茅s inaccessibles i remots del planeta.

San Jos茅 de Chiquitos n鈥櫭﹕ un bon exemple. Les den煤ncies per la tala irregular de boscos i el posterior tr脿fic de fusta s贸n, malauradament, una constant al municipi bolivi脿, situat al departament de Santa Cruz. Els mitjans de comunicaci贸 mostren imatges que aix铆 ho constaten: camions carregats de fusta surten dels boscos de sabana tropical que predominen a la zona.

El clima humit de la sabana tropical fa que la vegetaci贸 estigui formada per boscos densos d鈥檃rbres de grans dimensions. La manca de vigil脿ncia i la gran abund脿ncia de vegetaci贸 arb貌ria fan que San Jos茅 de Chiquitos sigui v铆ctima d鈥檜na desforestaci贸 indiscriminada tant a causa de la crema com de la tala de boscos.

San Jos茅 de Chiquitos el 30 d’abril de 2017 (esquerra) i 20 de novembre de 2020 (dreta). Combinaci贸 de bandes en color natural (4-3-2). CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.

Les imatges en color natural (4-3-2) s贸n suficients per veure la magnitud del problema. La majoria de parcel路les talades esdevindran camps de monocultiu, sobretot de soja, canya de sucre i arr貌s, o b茅 camps de dall per a la producci贸 de farratges o pastures per al bestiar bov铆.

La imatge animada seg眉ent mostra la desforestaci贸 per la tala de boscos a l鈥檈ntorn de San Jos茅 de Chiquitos des de l鈥檃gost del 2015 fins al novembre del 2019.

Explora aquesta hist貌ria a trav茅s d'EO Browser.

Edusat explora aquests fen貌mens des de l鈥檈spai i posa a l鈥檃bast una guia did脿ctica per entendre els efectes del canvi ambiental global a l鈥檃ula.