Volcà Kilauea

Hawaii

DATES: MAIG-AGOST DEL 2018  |  SATÈL·LIT: SENTINEL 1 I 2  |  CATEGORIA: ERUPCIONS VOLCÀNIQUES

Hawaii és un arxipèlag situat enmig de l’oceà Pacífic i format per un conjunt de 19 illes i atols, que són grans esculls de corall. Les illes i illots que formen l’arxipèlag hawaià són d’origen volcànic i compten amb bona part dels volcans més importants del món. Entre aquests, hi ha el Kilauea, un dels volcans amb més activitat del planeta i que, de fet, està actiu gairebé de forma contínua des de principis dels anys vuitanta.

El darrer episodi volcànic del Kilauea es va iniciar el dia 3 de maig del 2018 i va durar fins al 15 d’agost. L’activitat volcànica va anar seguida d’una sèrie de terratrèmols de gran magnitud que, al seu torn, van incrementar encara més les erupcions. La colada de lava avançava ràpidament i les fonts de lava sobrepassaven els 90 metres d’alçària.

El front de lava va arribar al mar el 4 de juny i de camí va destruir un complex residencial per complet, el Vacationaland. La lava també va evaporar l’aigua del llac més gran de Hawaii, el Llac Verd, situat al cràter del volcà de Kapoho. El 7 d’agost la colada de lava ocupava 35 km2 de superfície i havia guanyat més de 3,5 km2 de terra al mar.

Volcà Kilaueua el 23 de maig de 2018. A l’esquerra, combinació de bandes en color natural (4-3-2). A la dreta, combinació de bandes en fals color (12-11-4). CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.

L’erupció volcànica es pot visualitzar perfectament amb la mateixa combinació de bandes que hem utilitzat per detectar l’avanç de la llengua dels incendis forestals: 11-12-4 (SWIR2, SWIR1 i llum vermella). Malgrat la presència de fum, cendres i gas que emet l’activitat volcànica, la imatge permet identificar clarament la colada de lava.

Volcà Kilaueua abans de l’erupció el 23 d’abril de 2018 (esquerra) i després de l’erupció el 26 d’octubre de 2018 (dreta). Imatges de Sentinel-1.  CC BY 4.0 Sentinel Hub EO Browser.

En canvi, les imatges recollides amb el satèl·lit Sentinel-1 permeten determinar amb precisió l’avanç de la lava cap al mar i quantificar la quantitat de terra de nova formació.

Explora aquesta història a través d'EO Browser.

Edusat explora aquests fenòmens des de l’espai i posa a l’abast una guia didàctica per entendre els efectes del canvi ambiental global a l’aula.